Κοινωνική Υποστήριξη Ευπαθών Ομάδων

Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ρομά, Αλικαρνασσός Ηρακλείου

Η ομάδα μας στην Κρήτη, είχε ανέλαβε σε εθελοντική βάση την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στον παιδικό πληθυσμό Ρομά της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου Κρήτης, με τη συνεργασία των τοπικών υγειονομικών δομών και του Υπουργείου Υγείας. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.

Τα μέλη της ομάδας εργάστηκαν στον καταυλισμό των Ρομά του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού, τον μεγαλύτερο καταυλισμό στο νησί, όπου πραγματοποιήθηκε καταγραφή του πληθυσμού και των γενικότερων αναγκών των κατοίκων (υγειονομικές ανάγκες, χρήση των υπηρεσιών υγείας, συνθήκες διαβίωσης, επίπεδο αναλφαβητισμού κ.λπ.).

Επίσης, καταμετρήθηκαν και εμβολιάστηκαν όλα τα παιδιά του καταυλισμού.

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και σε μικρότερες ομάδες Ρομά που διέμεναν εντός του Δήμου Ηρακλείου. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν παραδόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα έκλεισε το έτος 2008.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ρομά, Πάτρα

Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως και τον Ιούνιο του 2007, υλοποιήθηκε πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης, ενισχυτικής διδασκαλίας και αγωγής υγείας παιδιών ευπαθών κοινωνικά ομάδων, στην Πάτρα.

Η ομάδα παρέμβασης ήταν δύο δασκάλες και μία κοινωνική λειτουργός.

Συμμετείχαν παιδιά Ρομά και μεταναστών από ανατολικές χώρες και στόχος του προγράμματος ήταν η βοήθεια για την ομαλή ένταξη των παιδιών στη μαθητική κοινότητα, αλλά και βοήθεια προς τους γονείς τους, καθώς επρόκειτο για οικογένειες με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που χρειάζονταν ιδιαίτερη υποστήριξη για να επιλυθούν.

Η αίθουσα είχε παραχωρηθεί από την Μητρόπολη Πατρών και το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Η ομάδα στόχου περιλάμβανε παιδιά του 57ου Δημοτικού σχολείου, τα οποία κατά την κρίση των δασκάλων, υστερούσαν σε κάποια μαθήματα και χρειάζονταν ενισχυτική διδασκαλία. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης από την κοινωνική λειτουργό (ομαδικά παιχνίδια, αγωγή υγείας) δύο φορές την εβδομάδα.

Κατά το διάστημα υλοποίησης του προγράμματος λαμβάνονταν συνεντεύξεις γονέων με σκοπό την γνωριμία, τη δημιουργία κοινωνικού ιστορικού και τη γνώση των προβλημάτων της οικογένειας. Τα παιδιά της ομάδας παρουσίασαν προθυμία συμμετοχής και σημείωσαν σημαντική βελτίωση, τόσο στα σχολικά μαθήματα, όσο και στην συμπεριφορά τους, ενώ πριν την έναρξη του προγράμματος παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις σε στοιχειώδεις σχολικές δεξιότητες (ανάγνωση, γραφή, ορθογραφία).

Κοινωνική παρέμβαση σε ευπαθείς σχολικές ομάδες του Δήμου Πατρέων

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά το έτος 2007 εντός του χώρου του 23ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, με στόχους:

  • Την αποφόρτιση των παιδιών από το άγχος και την πίεση του σχολείου
  • Την απόκτηση ομαδικού πνεύματος
  • Την έκφραση συναισθημάτων
  • Την προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον
  • Την αποδοχή της διαφορετικότητας
  • Την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων
  • Την κινητοποίησή τους για υπεύθυνη δράση

Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν  για την επίτευξη των παραπάνω στόχων ήταν ενημέρωση, δημιουργική ενασχόληση, διαδραμάτιση ρόλων, ασκήσεις που προάγουν την ομαδικότητα και παιχνίδι.

Οι τάξεις που επιλέχθηκαν για τη λειτουργία των ομάδων ήταν η Ά τάξη, έτσι ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά στην προσαρμογή του σχολείου και των νέων απαιτήσεων και η ΣΤ΄ τάξη, ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τα νέα δεδομένα και τις ανακατατάξεις που θα έρθουν στην ζωή τους μετά το τέλος του δημοτικού.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στις ομάδες με σκοπό την ενημέρωσή τους για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και  την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούσαν  τα παιδιά.

Οι συνεργασίες που αναπτύχτηκαν με σκοπό την υλοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων ήταν με τους ακόλουθους φορείς:

  • ΚΔΑΥ, για ενημέρωση σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες
  • Διεύθυνση Πρόνοιας Νομού Αχαΐας & ΙΚΑ για θέματα ασφάλισης και επιδομάτων
  • Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας (ΑΔΕΠ), η οποία βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση με θέμα «Το καρναβάλι των μικρών»
  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (τρόφιμα σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα την περίοδο του Πάσχα)
  • Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ): ενημέρωση εντός του σχολείου με θέμα τα ναρκωτικά
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου: ενημέρωση
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου
  • Δήμος Πάτρας για ενημέρωση και παροχή πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες του
 

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στον Άγιο Φανούριο Πάτρας

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε το έτος 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Φανουρίου, στην περιοχή Γούβα της Πάτρας. Η ομάδα παρέμβασης περιλάμβανε δύο δασκάλες και μία κοινωνική λειτουργό. Η ομάδα στόχου αφορούσε παιδιά ευπαθών κοινωνικά ομάδων (αθίγγανοι, μετανάστες) του 57ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή Γούβα της Πάτρας.

Δράσεις που υλοποιήθηκαν:

Ενισχυτική διδασκαλία

Δημιουργήθηκαν δύο τμήματα, ανάλογα με την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Μαθήματα αγωγής υγείας

Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα αγωγής υγείας και καλής συμπεριφοράς. Με τη βοήθεια των παιδιάτρων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίου, έγινε έλεγχος στα βιβλιάρια των παιδιών για τυχόν ελλείψεις στους εμβολιασμούς. Σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πάτρας, διανεμήθηκαν στα παιδιά οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ενημερωτικό υλικό και έγιναν σχετικά μαθήματα. Τα μαθήματα προσωπικής υγιεινής, σωστής διατροφής και καλής συμπεριφοράς, ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κοινωνική παρέμβαση

Στο σκέλος της κοινωνικής παρέμβασης πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις γονέων, με σκοπό την γνωριμία, τη δημιουργία κοινωνικού ιστορικού, συζήτηση προβλημάτων της οικογένειας και προσπάθεια επίλυσής τους. Όπως προέκυψε από τις συνεντεύξεις αυτές, οι γονείς των παιδιών, είτε εργάζονταν και δεν είχαν χρόνο να τα βοηθήσουν, είτε ήταν αναλφάβητοι. Παρ’ όλα αυτά, γενικά, οι οικογένειες της ομάδας – στόχου,  επέδειξαν διάθεση συνεργασίας.

Κοινωνική παρέμβαση σε ευπαθείς σχολικές ομάδες τα όρια του Δήμου Βραχναίικων

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε κατά το έτος 2007 εντός του χώρου του καταυλισμού των Ρομά στο Δήμο Βραχναίικων όπου κατοικούν περίπου 60 οικογένειες.

Οι δράσεις σε σχέση με τα παιδιά αφορούσαν την προετοιμασία και την προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον, την επαφή τους με την ελληνική γλώσσα, την έκφραση συναισθημάτων, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την απόκτηση ομαδικού πνεύματος.

Λειτούργησαν τρεις ομάδες παιδιών, ανάλογα με την ηλικία, τη συμμετοχή τους ή όχι στο σχολείο και τις βασικές γνώσεις ελληνικών: παιδιά που είχαν πάει στο σχολείο και είχαν τις βασικές γνώσεις, παιδιά που δεν είχαν πάει καθόλου στο σχολείο και δεν είχαν  βασικές γνώσεις, παιδιά νηπιαγωγείου, έτσι ώστε να βοηθηθούν και να αποκτήσουν κίνητρο να εγγραφούν στο σχολείο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σχετικά με τις δράσεις που αφορούσαν τις γυναίκες, δημιουργήθηκαν ομάδες γυναικών με σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση σε θέματα που αφορούσαν την προσωπική τους υγιεινή και την υγεία των παιδιών τους, τις παροχές που δικαιούνται από την πολιτεία, την κινητοποίησή τους για να εγγράψουν τα παιδιά στο σχολείο, την ενημέρωση και συζήτηση με γυναικολόγο με σκοπό την επίλυση γυναικολογικών θεμάτων που τις απασχολούσαν.

Οι συνεργασίες που αναπτύχτηκαν με σκοπό την υλοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων του προγράμματος ήταν με τους εξής φορείς:

  • Δήμος Βραχναίικων, για ενημέρωση και παροχή πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες του. Βοήθεια με την παροχή ενός κοντέινερ στον χώρο του καταυλισμού.
  • Δημοτικό σχολείο Βραχναίικων και ο διευθυντής του σχολείου, για παροχή θρανίων για την πραγματοποίηση μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας.
  • Ομάδα φοιτητών του 1ου ΤΕΙ Πάτρας του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και της καθηγήτριας Κας Γεωργίου Κωνσταντίνας και συνεργασία μαζί τους.

Κοινοποίησε την δράση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp