Ο Νικόλαος Καμαράτος γεννήθηκε το 1925 και απεβίωσε το 2012 σε ηλικία 87 ετών.

Ιστορική και ταυτόχρονα αθόρυβη προσωπικότητα του Χολαργού, γνώριμος στους παλαιότερους από το γνωστό παραδοσιακό μπακάλικο που επί δεκαετίες λειτουργούσε σε κεντρική πλατεία του Χολαργού, τη σημερινή πλατεία Παλαμά, άγνωστος για το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο.

Η κοινωνία του Χολαργού τού έχει αφιερώσει την πλατεία, η οποία τυπικά μετονομάστηκε σε πλατεία Παλαμά, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής επιμένουν να την αποκαλούν πλατεία Καμαράτου. «Αυτό είναι το πραγματικό της όνομα», τονίζουν κάτοικοι της περιοχής, «και ιδιαίτερα μετά το θάνατό του, αυτή η πλατεία αποκτά μεγαλύτερο νόημα και συμβολισμό».

Ευγενική φυσιογνωμία, άνθρωπος με ευαισθησία, που πάντα μέσω του παντοπωλείου του ενίσχυε όσους είχαν ανάγκη, θέλησε να συνεισφέρει ευρύτερα στην κοινωνία, έτσι ώστε το έργο του να συνεχίσει να έχει επίδραση και στις επόμενες γενιές.

Έτσι, το 2008 αγόρασε και παραχώρησε στην Ιατρική Παρέμβαση ένα νεοκλασικό κτίριο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, με μοναδικό και απαράβατο όρο, οι δράσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό το κτίριο να αφορούν και να υποστηρίζουν παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, γλώσσας, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης.

Όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, από το 2008 έως το 2016 το κτίριο λειτούργησε ως Κέντρο Ημέρας για τα παιδιά της περιοχής και τις οικογένειές τους και παρείχε δημιουργική απασχόληση, ενισχυτική διδασκαλία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Συνολικά 350 οικογένειες επωφελήθηκαν και υποστηρίχθηκαν κατά το διάστημα αυτό.

Στη συνέχεια, και αφουγκράζοντας τις ανάγκες των καιρών, το Κέντρο Ημέρας παρέδωσε τη σκυτάλη στη Δομή Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, η οποία λειτουργεί έως και σήμερα. Μετά από την απαραίτητη ανακαίνιση, το κτίριο ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει 16 παιδιά, ηλικίας 12-18 ετών, που βρέθηκαν χωρίς τις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Το κτίριο λειτουργεί ως ένας μεταβατικός, αλλά ζεστός χώρος που προσομοιάζει κατά το μέγιστο δυνατόν σε «σπιτικό», όπως ακριβώς θα ήθελε ο κύριος Καμαράτος.

Ακόμη, λίγο πριν το θάνατό του οραματίστηκε την ανοικοδόμηση κτιρίου στην περιοχή του Χολαργού που θα ενίσχυε το έργο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, «Φλόγα», έργο το οποίο συνέχισε και ολοκλήρωσε η οικογένεια Καμαράτου.

049
CIMG0029
051

Όλοι εμείς, που είχαμε την χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά και τη σύζυγό του, κυρία Ιωάννα, και να μοιραστούμε κοινές αξίες και στόχους, νιώθουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη που οι δρόμοι μας συναντήθηκαν και καταφέραμε να ενεργήσουμε προς την υποστήριξη των παιδιών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.