Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ανατολή

Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Ανατολή»

Μετά από 1,5 περίπου χρόνο λειτουργίας των δομών «Ίριδα» και «Εστία», η δράση της Ιατρικής Παρέμβασης που αφορά στην παροχή ασφαλούς στέγασης και διαβίωσης για ασυνόδευτους ανηλίκους αιτούντες άσυλο, ηλικίας 12-18 ετών, επεκτείνεται με τη δημιουργία της δομής «Ανατολή», χωρητικότητας 40 ατόμων.

Με εφόδια την πολύτιμη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, το ασίγαστο ενδιαφέρον και την αίσθηση ευθύνης για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως αυτή των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών ξεκινά ένα νέο, απαιτητικό εγχείρημα σε μια πολυσύχναστη γειτονιά της Αθήνας.

Μετά από την απαραίτητη ανακαίνιση ενός κτηρίου 5 ορόφων, ένα πρώην γηροκομείο μετατρέπεται σε ξενώνα φιλοξενίας εφήβων αγοριών και προσαρμόζεται στις ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης, σίτισης, εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης και άθλησης των ανηλίκων.

Το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό της Δομής, που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, παιδοψυχίατρο, δικηγόρο, φροντιστές, εκπαιδευτικούς, μαγείρισσα, υπάλληλο καθαριότητας και διοικητικούς υπαλλήλους μεριμνά για την ολιστική αυτή υποστήριξη των ανηλίκων. Ταυτόχρονα, παρέχεται εξατομικευμένη υποστήριξη σε θέματα υγείας, νομικών υπηρεσιών, ανάπτυξης ενδιαφερόντων και προσωπικής ανάπτυξης, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη των παιδιών, με την εγγραφή τους σε δημόσια σχολεία και σε διάφορους εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς φορείς.

Οι ανήλικοι βρίσκουν στην «Ανατολή» ένα σπίτι όπου μπορούν να νιώσουν ασφάλεια και να πλαισιωθούν σε μια μεταβατική και γεμάτη προκλήσεις φάση της ζωής τους.

<< Ισότητα, Αλληλεγγύη, Προστασία >>

Τίτλος Έργου «Επιχορήγηση Ν.Π. ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Υλοποίηση του Έργου : Λειτουργία Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων  ΄΄Ανατολή ΄΄ με κωδικό ΟΠΣ  5047300, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος <<Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020>>»