Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στoν Άγιο Φανούριο

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στoν Άγιο Φανούριο

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε το έτος 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Φανουρίου, στην περιοχή Γούβα της Πάτρας.Η ομάδα παρέμβασης περιελάμβανε δύο δασκάλες και μία κοινωνική λειτουργό.Η ομάδα στόχου αφορούσε παιδιά ευπαθών κοινωνικά ομάδων (αθίγγανοι, μετανάστες) του 57ου Δημοτικού σχολείου στην περιοχή Γούβα της Πάτρας.

 

Δράσεις που υλοποιήθηκαν:

Ενισχυτική διδασκαλία

Δημιουργήθηκαν δύο τμήματα, ανάλογα με την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Μαθήματα αγωγής υγείας

Πραγματοποιήθηκαν μαθήματα αγωγής υγείας και καλής συμπεριφοράς. Με την βοήθεια των παιδιάτρων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίου, έγινε έλεγχος στα βιβλιάρια των παιδιών για τυχόν έλλειψη εμβολιασμών. Σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πάτρας, διανεμήθηκαν στα παιδιά οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ενημερωτικό υλικό και έγιναν σχετικά μαθήματα. Τα μαθήματα προσωπικής υγιεινής, σωστής διατροφής και καλής συμπεριφοράς, ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κοινωνική παρέμβαση

Στο σκέλος της κοινωνικής παρέμβασης πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις γονέων, με σκοπό την γνωριμία, τη δημιουργία κοινωνικού ιστορικού, συζήτηση προβλημάτων της οικογένειας και προσπάθεια επίλυσής τους. Όπως προέκυψε από τις συνεντεύξεις αυτές, οι γονείς των παιδιών, είτε εργάζονταν και δεν είχαν χρόνο να τα βοηθήσουν, είτε ήταν αναλφάβητοι. Παρ’ όλα αυτά, γενικά, οι οικογένειες της ομάδας – στόχου,  επέδειξαν διάθεση συνεργασίας.