Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

21 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, με βάση είτε το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.ά., θεωρία την οποία η επιστημονική κοινότητα έχει διαψεύσει.

Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έδωσε την αρχική ονομασία στον όρο, είναι ο φυλετικός ρατσισμός [ιταλ. (ράτσα/razza = φυλή)].

Το 1966 καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Στις 21 Μαρτίου 1960, ένα γεγονός που συντάραξε την κοινή γνώμη στάθηκε η αφορμή για την καθιέρωση της συγκεκριμένης Ημέρας. Στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής και ενώ ήταν σε εξέλιξη ειρηνική διαμαρτυρία νεαρών φοιτητών κατά των ρατσιστικών νόμων του Απαρτχάιντ, που εφάρμοζε τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των νεαρών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Δυστυχώς, έως και σήμερα, σε κάθε μέρος της γης, άμεσα ή έμμεσα, εκδηλώνονται ρατσιστικές συμπεριφορές, πράξεις ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας οι οποίες θίγουν και προσβάλλουν την ίση αξία των ανθρώπων, την αποδοχή της διαφορετικότητας και το σεβασμό στο συνάνθρωπο. Όσον αφορά στον καθένα από εμάς,  οφείλουμε να εξοικειωνόμαστε με τη διαφορετικότητα, να μην κατηγοριοποιούμε και διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση φυλετικά ή άλλα χαρακτηριστικά, αλλά και να μην μένουμε αμέτοχοι και απαθείς μπροστά σε τέτοιες πράξεις.