Το Ίδρυμα Μποδοσάκη προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο έργα και δράσεις που απαντούν σε άμεσες κοινωνικές ανάγκες, αφ’ ενός, καθώς και να δώσει πνοή σε πρωτοβουλίες που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα και όλους μας σε ένα καλύτερο μέλλον, το Ίδρυμα προχωρά στη σύσταση και λειτουργία του Giving Centre. Πρόκειται για το ιδανικό σημείο συνάντησης για όσους επιθυμούν να προσφέρουν, ώστε μαζί, να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη. Η Ιατρική Παρέμβαση, μέσω της λειτουργίας του Giving Centre, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη θέτει ως στόχο την υποστήριξη των δράσεων που αφορούν τους ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου

 

Μέσω της λειτουργίας του Giving Centre, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έρχεται να προτείνει συγκεκριμένα και στοχευμένα θεματικά προγράμματα παρέμβασης στο πεδίο (thematic funds), εκεί που υπάρχουν άμεσες και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση δωρεών για συγκεκριμένους σκοπούς. Τα χρήματα φθάνουν απευθείας στο πεδίο, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βρίσκονται εκεί και υλοποιούν σημαντικό έργο.

Ως πρώτο τέτοιο θεματικό πρόγραμμα, το Giving Centre του Ιδρύματος Μποδοσάκη ανακοινώνει το πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Πρόκειται για ανήλικα παιδιά που έχουν χάσει τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ή έχουν φύγει μόνα τους από τις εστίες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Φθάνουν στην Ελλάδα μόνα τους και επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη, απειλούμενα σε όλα τα στάδια του ταξιδιού αυτού από διακινητές και άλλα παράνομα κυκλώματα.

 

Στόχος μας είναι τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και να ξαναβρούν ένα πλαίσιο προστασίας και υποστήριξης το συντομότερο δυνατό

 

H Σάμος αποτελεί το τρίτο σημείο εισόδου (14%) με τον πιο μεγάλο αριθμό προσφύγων το 2015. Σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση αφίξεων κατά 700% σε σύγκριση με τις αφίξεις του 2014. Τα ασυνόδευτα παιδιά αυτή τη στιγμή αναγκάζονται να συγκατοικήσουν με τους ενήλικες σε συνθήκες κράτησης στο Κέντρο Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων.

 

Η Ιατρική Παρέμβαση, από το 2006 και έως σήμερα, δραστηριοποιήται μέσα σε χώρους κράτησης αλλοδαπών, με ομάδες παρέμβασης αποτελούμενες από ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς επιστήμονες και ψυχολόγους, με προγράμματα ιατρικής, κοινωνικής, ψυχολογικής υποστήριξης. Επιπλέον, στο χώρο κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων Αμυγδαλέζας, η οργάνωση παρείχε υπηρεσίες  δημιουργικής απασχόλησης και εκμάθησης ελληνικών. Από τον Μάρτιο του 2013, αντίστοιχη ομάδα παρέχει υπηρεσίες στο Κέντρο Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου.

 

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της υποστήριξη της δράσης θα είναι: Η Δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Δράση απαραίτητη, βοηθάει στην συναισθηματική αποφόρτιση και στην έκφραση των  συναισθημάτων. Η Επιπλέον Διερεύνηση του ταξιδιού και της κατεύθυνσης κάθε παιδιού ξεχωριστά. Η Παροχή πρωινού και βραδινού φαγητού. Η Συνοδεία των παιδιών στο νοσοκομείο για τον άμεσο ιατρικό έλεγχο. Συνεργασία με τον  επιμελητή ανηλίκων για την μεταφορά των παιδιών σε ξενώνα φιλοξενίας. Διευκόλυνση της επικοινωνίας με την συμμετοχή Διερμηνείας. Συντονισμός της δράσης και συνεργασία με την υπάρχουσα δομή. Κύρια και βασική ευθύνη του προσωπικού που θα ασχοληθεί με την Κοινωνική Στήριξη των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, θα είναι η ομαλή διαμονή τους, ο σεβασμός της μοναδικότητας τους και των δικαιωμάτων τους καθώς και η τήρηση απορρήτου των προσωπικών δεδομένων τους.

 

      

 

Οι αριθμοί δεν αρκούν για να αποτυπώσουν την πραγματικότητα:

Το 2015, οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν 2.500 ασυνόδευτα παιδιά, που εγγράφηκαν ως ανήλικα και μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας ανά την Ελλάδα. Από τον Ιούνιο του 2015, περισσότερα από 18.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν καταγραφεί να περνούν τα σύνορα με τη FYROM. 
Η παροχή πρόνοιας, προστασίας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών είναι βασικές ανθρώπινες ανάγκες.
Το
Giving αναδεικνύει την ανάγκη αυτή και δημιουργεί ένα πρόγραμμα για να φέρει άμεση στήριξη και προστασία στα παιδιά, σε συνεργασία με τις πιο δραστήριες ΜΚΟ που προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες προστασίας των παιδιών. Ειδικότερα, μέσα από το πρόγραμμα θα υποστηριχθούν υπηρεσίες επιτροπείας και συνοδείας ασυνόδευτων παιδιών, θα καλυφθούν έξοδα για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς και έξοδα λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας ανηλίκων στα σημεία εισόδου.

Ευρύτερα, η αποστολή μας μέσω του Giving Centre είναι να εμπνεύσουμε, να ενδυναμώσουμε και να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για ανθρώπους, οργανισμούς και εταιρίες που επιθυμούν να προσφέρουν, ώστε μαζί, να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη.

 

Μια Ελλάδα καλύτερη, μια ιδέα για την οποία το Ίδρυμα Μποδοσάκη εξακολουθεί να εργάζεται και να υπηρετεί με κάθε δράση του και με όλες του τις δυνάμεις

 

Κατεβάστε το Πρόγραμμα ΕΔΩ 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Giving Centre: 
Ξένια Παπασταύρου,
xpapastavrou@bodossaki.gr


Περισσότερες πληροφορίες για το θεματικό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες:
 
Σοφία Κουβελάκη,
sofia@bodossaki.gr

 

Ιστότοποι:
www.giving.org.gr
www.bodossaki.gr

    

 © Ιατρική Παρέμβαση